Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Svjetski dan astme: U Hrvatskoj živi oko 200.000 oboljelih

Svjetski dan astme: U Hrvatskoj živi oko 200.000 oboljelih
2

Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12 tisuća novih slučajeva astme, što ističe hitnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja. Slogan kampanje je 'S ljubavlju, bez dima - za zdravu obitelj svima'.

VIDEO

U Hrvatskoj živi oko 200 tisuća osoba s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem, a godišnje se bilježi 12 tisuća novih slučajeva u zemlji, istaknuto ju u subotu u povodu Svjetskog dana astme.

- Samo u Hrvatskoj, procjenjuje se da oko 200 tisuća osoba živi s astmom, pri čemu polovica njih ima poteškoća u održavanju kontrole nad svojim stanjem. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 12 tisuća novih slučajeva astme, što ističe hitnu potrebu za sveobuhvatnim strategijama upravljanja - upozorili su Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatska kuća disanja i Udruga pacijenata 'Udah života'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Pulmolog dr. Pavić o astmi 02:12

One će, u sklopu obilježavanja Svjetskog dana astme, diljem Hrvatske voditi javnozdravstvene kampanje i edukativne programe čiji je cilj podizanje svijesti o astmi i promicanje zdravlja pluća, s posebnim naglaskom na djecu.

Kampanja je započela 4. svibnja javnozdravstvenim događajima u Gajevoj ulici u Zagrebu te u Atriju palače Cedulin u Zadru. Slogan kampanje je 'S ljubavlju, bez dima - za zdravu obitelj svima'.

Na globalnoj razini bilježi se oko 260 milijuna ljudi koje pate od astme te oko 450 tisuća smrti godišnje.

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Kao odgovor na taj zdravstveni problem, Hrvatsko pulmološko društvo, u suradnji s Hrvatskim torakalnim društvom, izradilo je prošle godine smjernice za liječenje astme koje su usklađene sa strategijom Globalne inicijative za astmu (GINA). U njima se ističe važnost postizanja kontrole astme minimalnom primjenom lijekova i smanjenje ovisnosti o inhalatorima s kratkodjelujućim beta2-agonistima.

- Unatoč tome što je astma doživotno stanje s individualnim varijacijama u simptomima, nju je moguće uspješno kontrolirati primjerenim upravljanjem. Jednostavne krvne pretrage mogu pomoći u identifikaciji specifičnih podtipova astme, poput eozinofilne astme, koja pogađa gotovo 7 od 10 pacijenata s teškom astmom - navodi se u priopćenju voditelja kampanje.

 

Uz primjenu personaliziranih i preciznih terapijskih pristupa, uključujući biološke terapije, smjernice za liječenje astme nastoje poboljšati ishode i povećati kvalitetu života pacijenata s astmom, dodali su.

Astma je heterogena bolest koju karakterizira kronična upala dišnih putova, a njezini simptomi mogu biti nedostatak zraka, kašalj i stisak u prsima. Ako se ne liječi, ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu tijekom vremena, što dovodi do progresivnog ograničenja protoka zraka u plućima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu

Dnevni horoskop za subotu 18. svibnja: Škorpion će žudjeti za tišinom, a Lavu se sve mijenja
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za subotu 18. svibnja: Škorpion će žudjeti za tišinom, a Lavu se sve mijenja

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 18. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
ANKETA Koliko novca bi bilo pristojno darovati mladencima?
ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

ANKETA Koliko novca bi bilo pristojno darovati mladencima?

Sudjelujte u anketi o navikama kada su svadbe i darivanje mladenaca u pitanju, a pozivamo vas i da u komentarima napišete što najčešće vi darujete - od vrsta poklona do iznosa u kuvertama